Pepparkaksknäck toppat med pistagenötter och flingsalt

Godkväll=)
 
Igår var jag/ vi i farten hela dagen. När jag väl var hemma kom min underbara vän Emma, super mysigt. Drack lite vin och flabbade lite om vardagen och livet i sig. Igår lovade jag att pyssla tomtar och snögubbar med Benjamin vilket vi gjort idag. Det blev Benjamin jag och grannen Ronja. Vincent var helt slut så han fick sova. Vi gjorde även pepparkaksknäck toppat med pistagenötter och flingsalt, Barnen får utan.
 
 
 
Visst blev dom söta?=) 
 
Det här behövs till 40 st knäck :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk pepparkakskryddor
3 msk hackad pistaschmandel
strö över lite flingsalt

Gör så här:
1. Koka upp grädde, socker, sirap och pepparkakskrydda i en kastrull. Koka i ca 20 minuter. Gör kulprovet och se om knäcken är klar.
2. Rör i nästan allt pistaschmandelhack och smör och häll smeten i knäckformar. Strö över resten av hacket och låt stelna.

Pepparkaksbak

Idag har vi fått lte saker gjort. Har gjort en hel del ärenden. Har även hunnit med pepparkaksbak med hemmagjord deg. Godast så tycker jag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pepparkaksdeg

Det här behöver du :
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl

KRYDDOR :
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en bunke . Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!

Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker. täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. 
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.

 

 

DIY; Stjärna

Gokväll! Har varit mega upptagen känns det som. Bloggen hamnar då lite längre ner på listan. Kul att ni alla fortfarande kikar in. Ikväll blev stjärnan klar som jag pysslat ihop utav trolldeg. 
 
 
Du behöver : en sats trolldeg (recept kommer längre ner) , kavel, pensel, hobbyfärg och ljushyllsor. 
 
 
rita av en stjärnmall( nu tyckte jag denna var perfekt så jag använde mig utav denna) skär sedan ut stjärnan.
 
 
Nu skär du stjärnan ca 1 cm bred och två cm hög. Denna ser ojämn ut vilket den inte är.
 
 
 
Sett i hyllsorna djupt. Sett sedan in i ugnen 130 grader ca 2-3 timmar. Trolldegen skall ha stenat.
 
 
Ta ut stjärnan och låt den svalna i ca 1 timme, måla sedan med hobbyfärg vilken färg du nu önskar, jag valde vit för att det passar bäst in här=)
 
 
 
Wooila. klart. Jag tycker det e lite snyggt när det inte är helt perfekt. 
 
 
Trolldeg:
 
4 dl vatten
8 dl mjöl
4 dl salt
4 msk olja
 
Koka upp vatten och salt.
Rör tills saltet löst upp sig (så gott det går).
Tillsätt övriga ingredienser.
Rör ihop och knåda till en smidig deg.
Förvara degen i en plastpåse i kylen.